Wednesday, September 22, 2010

Pusara

Dan bila rindu pun bertamu kenangan lalu menerjah kembali ke ingatan.hati bagai tertusuk sembilu biar beribu tahun pun berlalu,tetap tak akan pernah luput di ingatan.
.
.
.
Aidilfitri ketiga setelah beberapa tahun aidilfitri yang lalu si gadis tidak berkesempatan ke sini,lalu tahun ini si gadis tekad untuk bertamu di sini.sebaik kaki melangkah wajahnya sayu matanya tertancap pada satu-satu pusara putih bersih itu.si gadis duduk di hadapan pusara sambil tangannya menyentuh sayu kepala nisan berukir tulisan jawi indah.aku menyentuh lembut bahu si gadis cuba menyalurkan semangat semaksima mungkin.si gadis mendongak memandang sayu pada aku,kelihatan ada genang di mata redup itu.aku tahu si gadis terlalu rindu,kasih dan sayang pada arwah.kata-kata si gadis buatkan aku berasa sayu "mengapa dia yang harus pergi?" "mengapa dia tinggalkan aku sendiri?" "mengapa dia pergi dulu sebelum aku?"si gadis berkata sehingga kini dia masih tidak dapat memaafkan diri tentang peristiwa itu.si gadis begitu kesal dengan dirinya sehingga kini si gadis masih mempersalahkan dirinya...

10 comments:

 1. mengapa dan kenapa sesuatu yg terlalu rumit tuk dterangkan..ianya takdir haih

  ReplyDelete
 2. "kenapa dia yang pergi dulu? Sedangkan dia yang lebih baik dari aku"

  kenapa?

  mungkin, andai dia ada hari ini, dia sudah tak sedekat dulu pada Tuhan? dan dengan itu, biar yang baik ini pulang dulu dan menerima kunjungan manis para malaikat.

  dan kenapa bukan kita-kita yang ada hari ini?

  sebabnya, kita belum bersedia untuk itu.
  kalau kita yang di panggil kelmarin, pasti kita masih belum sempat mengesat jernih di mata ini disebat Mungkar dan Nakir. Jadi, gunalah reserved masa yang Maha Esa bagi ini untuk jadi tiket kita berjumpa 'dia' yang telah pergi dulu.

  kan indah andai kasih itu mampu panjang ke syurga-Nya.
  that is eternity rite?

  jadi, simpan tangis sedih itu kepada tangis rindu pada-Nya dan rindu kepinginan kepada syurga-Nya.
  trust me, it is worth for!

  ReplyDelete
 3. tolonglah saya mahukan cerita penuh si gadis.
  please.

  ReplyDelete
 4. sabarlah yg pergi ttp akan pergi dan xkan kembali.. kita yg masih ada perlu teruskan hidup dan percaya ape yg berlaku adalah ketentuanNya...

  ReplyDelete
 5. pisau belati..bagi alamat lengkap dan apa yg perlu kat aku... mailkat aku
  aku buat penghatran dalam masa 2 minggu
  mail
  brutalsolo@gmail.com

  ReplyDelete
 6. salam kunjungan..

  saya baca semua kisah ttg si gadis..walaupun tak berapa faham kisahnya,tp pd pendapat saya si gadis sgt perlukan bimbingan dan perhatian dari pisau belati..

  teruslah menjadi pemerhati,moga2 suatu hari nanti si gadis menemukan kebahgiaan utk dirinya..

  ReplyDelete
 7. pisau belati
  aku turut rasa perit nye..benar kata AJ..semuanye ade sesuatu yang akan Allah janjikan..seperti lumut..aku mahu tahu akan si gadis itu..

  ah aku baik baik saja disini
  kamu bagaimana..aku masih berulang alik ke hospital..sakit itu kan menyental dosa lara kita.
  kan?

  ReplyDelete
 8. salam.. salam perkenalan..
  datang menyinggah ingin menghantar secebis senyuman :)

  ReplyDelete